[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Beszámoló

a “Mentés másként” – a hagyományos népi kultúra elemeinek átemelése mai, városi környezetbe című

2015-1-HU01-KA104-013465 számú Erasmus + felnőttoktatási pályázat magyarvistai mobilitásához


 

A Bartók Kulturális Táncegyüttes “Mentés másként” – a hagyományos népi kultúra elemeinek átemelése mai, városi környezetbe című Erasmus + felnőttoktatási mobilitási pályázata révén 2016. július 13. és 17. között a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes művészeti vezetői, majd 2016. július 15. és 17. között az együttes további öt tagja vett részt Job-shadowing / tanulmányút tevékenységen Romániában, Magyarvistán.

A kiküldetés tagjait a Cifra Egyesület nevű szervezet fogadta. A mobilitás célja az volt, hogy a résztvevők elsajátítsák és néprajzi gyűjtés keretében pontos adatolással rögzítsék az eddig ismeretlen kalotaszegi román táncokat, valamint újra felkeressék azokat az adatközlőket, akiknek táncáról régebbi felvételek vannak, hogy táncuk alakulását, változását filmre vegyék és elemezni tudják. Mivel Magyarvistán a helyi iskola éppen felújítás alatt állt, és emiatt nagyobb helyszín nem állt rendelkezésre, a gyűjtést a 30 km-re fekvő Magyargyerőmonostoron, a templomkert melletti csűrben valósítottuk meg, korogyi és papfalvi és magyarvistai adatközlők közreműködésével, a rögzített táncok között kalotaszegi invertita, magyar és román csárdás, szapora és legényes táncok szerepelnek. A zenekar mérai és hunyadi zenészekből állt fel: Czilika Gyuszi, Varga Ferenc „Csipás”, Fülöp Lóránd, Timár András, Berki Béla „Árus” húzták a talpalávalót.

[/vc_column_text][vc_masonry_media_grid grid_id=”vc_gid:1521039321808-8b8a27f7-14ad-0″ include=”2178,2177,2176,2175,2174,2173″][vc_column_text]

A mobilitás első két napján Sánta Gergő és felesége, Sánta-Bíró Anna vettek részt. Feladatuk a sikeres és eredményes gyűjtés előkészítése volt: megfogadták a zenekart, előkészítették a helyszínt és megszervezték a logisztikai teendőket, hogy az adatközlő zenészek és táncosok a gyűjtés helyén és idejében meg tudjanak jelenni. A stáb többi tagja később utazott utánuk, csak azt a három napot töltötték a helyszínen, ami a gyűjtés ideje volt.

A gyűjtés során a táncosok, Sánta Gergő, Sánta-Bíró Anna, Makrai Kata és Rencz Norbert az adatközlőket figyelve illetve egyes táncrendeket velük táncolva igyekeztek minél pontosabban elsajátítani a kalotaszegi román és magyar táncokat. A néprajzosok, Széles Kristóf és Horváth May Dániel a táncok szünetében kikérdezték az adatközlőket személyes életútjukról, a tánchoz való viszonyukról és a vidék táncéletéről, melyről jegyzőkönyvet készítettek és adatolták a gyűjtést. A gyűjtés műszaki feltételeit Sallai Tibor biztosította, ő felelt a kép-és hangrögzítő eszközök kezeléséért.

A mobilitás eredménye hosszabb távon és közvetetten jelentkezett. A gyűjtőút során megtanult táncokat a mobilitáson résztvevő táncosok hazaérkezésüket követően próbatermi műhelymunka során átadták, megtanították az együttes tagjainak. A táncanyagból színpadi műsor készült: Sánta Gergő és Sánta-Bíró Anna, „Kedves egykoriak” és „Kedvemre való, hogy meséljek” című koreográfiája az V. Agora Koreográfusversenyen, Tatabányán, 2017. november 4-én koreográfusi II. helyezést kapott.

Terveink között szerepelt a gyűjtött anyag eljuttatása a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézet Néptánc osztályának archívumába, hogy szélesebb szakmai körben is ismertetni tudjuk a gyűjtőút eredményét. Tekintettel arra, hogy a Zenetudományi Intézet humán erőforrás hiányában nem tudta belátható határidőn belül publikussá tenni a gyűjtött anyagot, más módon terjesztettük az eredményeket. 2016. szeptember 9-én székhelyünkön, a Budapesti Művelődési Központban táncházzal egybekötött vetítést tartottunk a felnőtt amatőr táncegyütteseknek és minden érdeklődőnek.

[/vc_column_text][vc_masonry_media_grid grid_id=”vc_gid:1521039321812-d8d30ab1-2ac0-0″ include=”2172,2171,2170″][vc_masonry_media_grid element_width=”6″ grid_id=”vc_gid:1521039331024-037c4981-730e-5″ include=”2169,2168″][vc_column_text]

A projekt során sikerült megvalósítani a magunk elé kitűzött célokat. Köszönet érte a Cifra Egyesület vezetőségének, András Judit egyesületi titkárnak, a résztvevő kalotaszegi román és magyar adatközlőknek, zenészeknek, és mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ezekkel az élményekkel gazdagodjunk.

Tovább az egyéni beszámolókra>>

A projektet az Európai Bizottság támogatta.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]