[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Beszámoló

Felvidéki Folk Tábor

2017-1-HU01-KA104-035788


2017. augusztus 8-13.

Ipolyszakállos

Molnár Adrienn beszámolója

A pozsonyi székhelyű Szőttes Kamara Táncegyüttes 2017-ben 13. alkalommal rendezte meg a Felvidéki Folk Tábort, amelynek keretében szilágysági és rimóci táncokat tanulhattunk. A tábori részvétel lehetőség a Bartók Kulturális Táncegyesület biztosította számomra és Istvánfi Zsolt számára, egész éves kitartó munkánk, szorgalmunk és tehetségünk jutalmaképpen. Nagy öröm volt mindkettőn számára, hogy részt vehettünk ebben a táborban, ahol rengeteget tanultunk kiváló oktatóktól.

[/vc_column_text][vc_masonry_media_grid element_width=”6″ grid_id=”vc_gid:1534000379126-ffc7a62a-c49c-6″ include=”2395,2396″][vc_column_text]A tábor első felében szilágysági táncokat tanított Busai Norbert és felesége, Busai Zsuzsa. A rövid idő ellenére (3 nap) több szilágysági falu táncával is megismerkedtünk, ami azért is igényelt nagy figyelmet és jó emlékezőképességet, mert Szilágyság egyes vidékeinek tánca jelentősen eltér egymástól: míg a Kraszna-mentén belső lábas a tánc, a tövisháti falvakban külső lábbal táncolnak. Összességében azonban nagyon hasznos volt a tábor, mert sok figurát megtanultunk, volt énektanítás is, és a táncházakban is volt alkalmunk gyakorolni a megtanult táncokat.[/vc_column_text][vc_masonry_media_grid element_width=”6″ grid_id=”vc_gid:1534000379129-bd987858-ea72-6″ include=”2394,2393″][vc_column_text]A tábor második félében egy Nógrád megyei falu, Rimóc táncait tanultuk Oláh Józseftől és családjától. Felesége, Ivett éppen a tábor előtt törte el a kezét, így két lányuk helyettesítette őt az oktatás során. A rimóci táncok technikailag nehezebbnek bizonyultak, és talán a hét vége felé közeledve már a fáradtság is oka volt annak, hogy ezt a táncot nem sikerült olyan szinten elsajátítani, mint a szilágyságit.[/vc_column_text][vc_column_text]A Bartók Táncegyüttes felnőtt utánpótlás (Fából faragott) csoportja számára a táborból hazatérve, a nyár végi edzőtáborban csak a szilágysági táncokat mutattunk be, és ezzel a táncanyaggal foglalkoztunk az egész évadban. Szilágysági koreográfiánkat, amelyben külső- és belsőlábas tánc egyaránt megjelent, a januári fellépésen mutattuk be, de még az együttes évadzáró műsorán, 2018. júniusában is ezzel léptünk színpadra.[/vc_column_text][vc_separator][vc_column_text]

Istvánfi Zsolt beszámolója

Ipolyszakálloson, a határhoz közel egy szlovákiai kis faluban volt a Szőttes tábor, ahol Molnár Adriennel részt vettünk a szilágysági és a rimóci néptánc oktatásokon.

A szilágysági táncokat Busai Norbert és Busai Zsuzsa tanította. Külső és belső lábas szilágyságit egyaránt tanultunk. Ezekkel a táncokkal foglalkoztunk a Bartók Táncegyüttes Fából faragott csoportjában 2017 szeptemberétől egészen az év végéig.

A rimóci táncokat Oláh József és lányai tanították. Ezt a táncot nem tanultuk később az együttesben.

A tábor programjában a délelőtti és délutáni táncoktatáson kívül volt még ének tanulás is Kubinyi Júlia vezetésével, akitől sok szép szilágysági és rimóci éneket tanultunk. Esténként táncház volt, ahol nemcsak a táborban tanult táncokat, de más táncokat is táncolhattunk. A táncház egyik nap a FolkEmbassy zenekar koncertjét hallhattuk, máskor a Paramisi Társulat (Oláh József és családja) mesedarabját láthattuk.

A tábor nagyon nagy élmény volt számomra, számunkra. Rengeteget tanultunk, és nagyon jó éreztük magunkat![/vc_column_text][vc_column_text]

A projektet az Európai Bizottság támogatta.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]